Egy lakótelep földgázelosztó vezetékét modernizálta a Vabeko Szombathelyen
Egy lakótelep földgázelosztó vezetékét modernizálta a Vabeko Szombathelyen

Az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. beruházásában jelentős fejlesztéseket hajtott végre a gázelosztóhálózati infrastruktúrán a Vabeko Kft. A hazai földgázprojektek meghatározó szereplője Szombathelyen és Sopronban végzett kivitelezési munkákat a területileg illetékes elosztói engedélyes megrendelésére.

Szombathelyen egy új nyomásszabályozó állomás is épült

A lapunkhoz eljuttatott beszámoló szerint Szombathelyen a Derkovits lakótelep földgázelosztó vezetékrendszerét rekonstruálták 2021-től kezdve több lépcsőben elvégezve. A projekt során többféle (DN315, DN200, DN160, DN63, DN32 PE átmérőjű) gerinc- és leágazó vezeték építése történt meg, összességében több mint 2,91 kilométer hosszúságban.

„A fejlesztéseket a lakosok lehető legkisebb zavarásával, az ellátás folyamatosságát fenntartva végeztük el, az időjárási viszonyok figyelembe vételével. A projektnek köszönhetően megújult és korszerűbbé vált szinte a teljes lakótelep földgázelosztó vezetéke”

– derült ki az összegzésből.

Az átfogó projektsorozat keretében szintén a vasi megyeszékhelyen végezte el – ugyancsak az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. megrendelésére – a Vabeko a Barátság utcai nyomásszabályzó állomás rekonstrukcióját. A cég beszámolója szerint az új nyomásszabályozó állomás megtervezése, gyártása és felépítése egyaránt a feladat részét képezte, emellett a kerítés részleges cseréje is megtörtént az állomáson.

Külön kitértek rá, hogy a városi környezetben végrehajtott munkák során szűk utcákon és munkaterületeken dolgoztak. Eközben számos működő közművel kellett számolniuk, amelyeket nem lehetett működésen kívül helyezni; továbbá a közlekedést is fenn kellett tartaniuk.
 

A soproni ipari park egyik fontos közműve a Vabeko munkájával jött létre

Szintén az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. részére kivitelezett Sopronban egy elosztóvezetéket a Vabeko, amely a városban létesülő új ipari park gázellátását biztosítja majd.

Ebben a projektben egy több mint 2,16 kilométer hosszú, 160 milliméter átmérőjű, nagyközépnyomású 6 bar-os polietilén gázelosztó vezeték épült meg az ipari park ellátása céljából.

A Sopron délkeleti részén, Innovációs és Technológiai Centrum néven létesülő ipari parkban a gázelosztó vezeték fontos közműként került üzembe helyezésre. Az új központban a helyi önkormányzat inkubátorházat hoz létre a helyi vállalkozások megerősítése és az újak bevonzása érdekében.
 

Így biztosítják az elzárószelvények a város és az ipari park üzembiztonságát

A Sopron gázellátását biztosító elosztóhálózatra való csatlakozás helyén a Vabeko szakemberei úgy építtették meg az vezetéket, hogy mind a meglévő, mind az új elosztóvezetékre beépítettek egy-egy elzárószerelvényt, ami szakaszolást tesz lehetővé.  

Ez azt jelenti, hogy ha üzemzavar következne be az ipari park elosztóhálózatán, az elzárónak köszönhetően a város gázellátása zavartalan marad.

Az összegzés arra is kitért, hogy a gázelosztó vezeték nyomvonalát a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakfelügyelete mellett alakították ki, betartva a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának előírásait. Bár a munkavégzés nem érintett természetvédelmi területet, fontos szempont volt, hogy az erdős, cserjés részen fészkelő madarak költését ne zavarják meg.


2023.04.14. | Aktuális

Szolgáltatásaink


Tervezés

A kiviteli terveket elkészítjük, és lefolytatjuk az engedélyeztetési eljárást

Bővebben

Kivitelezés

Munkáinkat ISO minősítés betartásával és diagnosztikai ellenőrzéssel végezzük

Bővebben

Karbantartás

Vezetékeket és kiszolgáló berendezéseket, állomásokat szervizelünk, hibát elhárítunk

Bővebben

Anyagvizsgálat

Bányahatósági engedéllyel roncsolásmentes anyagvizsgálatot végzünk

Bővebben