Elrajtolt Nyíregyháza hatalmas infrastruktúra-beruházásán a földmunka
Elrajtolt Nyíregyháza hatalmas infrastruktúra-beruházásán a földmunka

Korábban már beszámoltunk arról, hogy közel 192 milliárd forintot fordítanak a déli ipari park infrastruktúrájának kiépítésére Nyíregyházán. A kormányzati támogatással megvalósuló közúti és közműfejlesztéseket a nyíregyházi önkormányzat koordinálja.

A városba érkező óriási autóipari beruházásokhoz kapcsolódó építkezések első ütemére február 12-én alá is írták a kivitelezési szerződést a közbeszerzésen nyertes vállalatokkal, egy év alatt zárul le a beruházás most induló részén a munka – derül ki a nyiregyhaza.hu írásából.

Ebben az első ütemben egyrészt földmunkákat, másrészról pedig út- és közműépítési feladatokat végeznek el. Az előbbire a nyíregyházi Nyír-Wetland Kft, az utóbbira pedig a Mészáros és Mészáros Zrt. és a szintén nyíregyházi „KE-VÍZ 21” zRt. konzorciuma szerződött. A földmunkák értéke 9 milliárd forint, a út- és közműkivitelezésé pedig 22 milliárd. A most megvalósuló ütem terveit a Főmterv Zrt. és az „A” Studió 90 Kft. késztette el. Mint korábban beszámoltunk róla a nyíregyházi ipari park bővítésében a Vabeko Kft. is részt vesz.

14 kilométer közút, 10 kilométer kerékpárút, 23 kilométernyi csővezeték

A fejlesztés eredményeként kétszer egysávosra bővül a Nagykállói út nyíregyházi szakasza, kiépítik az ipari park belső úthálózatát és közvilágítással is ellátják azt. Ezek mellett elkészülnek a belső víz- és közműhálózatok is, amelyek naponta 5 ezer köbméter víz-, illetve 2 ezer köbméter szennyvízigényt képesek kiszolgálni. Megépül 14 kilométer közút, 10 kilométer kerékpárút, 10,5 kilométer vízvezeték és 11,4 kilométer szennyvízvezeték. A közvilágítást 16,5 kilométeren építik ki, és 182 kamerát is kihelyeznek – sorolta felszólalásában a szon.hu beszámolója szerint Podlovics Roland alpolgármester az aláírás kapcsán rendezett eseményen Nyíregyházán.

Az ipari parkban van még 350 hektárnyi szabad terület, ami egy év múlva olyan közműellátottsággal rendelkezik majd, mint amilyennel egyetlen más hazai ipari terület sem, ez pedig óriási előnyt jelent

​– jelentette ki.

Már tervezik a következő ütemeket

Kovács Ferenc polgármester pedig többek között elmondta: külön örül annak, hogy két nyíregyházi cég is a kivitelezők között van. Elárulta még azt is, hogy már a 3. és a 4. ütemet előkészítő tervezői konzorciummal is megkötötték a szerződést a megelőző hetekben.

A délelőtti ünnepélyes aláíráson a várost Kovács Ferenc, a kivitelező cégeket pedig a KE VÍZ részéről Bencze Gábor igazgatósági tag, a Mészáros Zrt. részéről Görbedi László vezérigazgató, a Nyír-Wetlandtól pedig Murinkó Attila ügyvezető képviselte.

Fotó: Szarka Lajos/nyiregyhaza.hu

Óriási autóipari gyárépítési sorozat Nyíregyházán

Ahogy januárban is összefoglaltuk, Nyíregyháza újonnan létrejövő déli ipari parkjában több külföldi nagybefektető épít gyárat: a dél-koreai W-Scope 2022 októberében jelentette be, hogy 300 milliárd forintos beruházással hozza létre üzemét, amelyben elektromos autók akkumulátorához használt szeparátorfilmet fognak gyártani, 2023 elején pedig a német központú Boysen csoport jelezte betelepülési szándékát. A német vállalat 60 milliárd forintos beruházással elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket fog előállítani a BMW debreceni gyára számára.

A park legnagyobb betelepülője, a kínai Sunwoda pedig tavaly júliusban jelezte, hogy összesen 580 milliárd forintos beruházással itt építi fel első európai akkumulátorgyártó üzemét.


2024.03.04. | Aktuális

Szolgáltatásaink


Tervezés

A kiviteli terveket elkészítjük, és lefolytatjuk az engedélyeztetési eljárást

Bővebben

Kivitelezés

Munkáinkat ISO minősítés betartásával és diagnosztikai ellenőrzéssel végezzük

Bővebben

Karbantartás

Vezetékeket és kiszolgáló berendezéseket, állomásokat szervizelünk, hibát elhárítunk

Bővebben

Anyagvizsgálat

Bányahatósági engedéllyel roncsolásmentes anyagvizsgálatot végzünk

Bővebben