Folyamatos üzemmenet mellett hajtottak végre fontos fejlesztést a legnagyobb földgáztárolónkon
Folyamatos üzemmenet mellett hajtottak végre fontos fejlesztést a legnagyobb földgáztárolónkon

Stratégiai jelentőségű fejlesztést hajtott végre a Vabeko Kft. a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) által üzemeltetett zsanai földalatti gáztárolóban. Lapunk a magyar gázipar meghatározó vállalata és az MFGT segítségével tájékozódott a projektről.

A legnagyobb tároló készült el legutoljára

Hazánkban négy földalatti gáztároló működik, Pusztaederics, Kardoskút, Hajdúszoboszló és Zsana települések mellett. A Magyar Földgáztároló Zrt. négy létesítménye összesen 4,43 milliárd m3 folyamatosan rendelkezésre álló mobilgáz tárolói kapacitást képvisel, közülük a zsanai a legnagyobb közel 2,2 milliárdos kapacitásával. Ahogy azt korábban a pusztadericsi táróló munkálatairól írva is jeleztük, a földgáz tárolására alapvetően a letermelt földalatti gázmezők megmaradt porózus rétegeit használják fel hazánkban, vagyis a leművelt földgázmezőket alakítják át földalatti gáztárolókká.

A négy tároló közül elsőként a Kardoskút térségében levőt hozták létre 1978-ban részben leművelt földgázmezők átalakításával, majd 1979-ben Hajdúszoboszlón és Pusztaedericsen helyezték üzembe a tárolókat. Negyedikként a zsanai tárolót alakították ki, amelynek 1992-ben kezdődtek meg az építési munkálatai a korábbi zsanai gáztelep átalakításával.

Fotók: Vabeko Kft.

Több mint másfél kilométeres mélységben történik a tárolás

A zsanai tároló folyamatos mobilgáz kapacitása többszöri bővítés után 2170 millió köbméter, a napi kitárolási kapacitás napi 28 millió köbméteres. (Ahogy azt korábban is jeleztük, a kitárolási folyamatban a betárolás során besajtolt gázt kitermelik a tárolórétegekből a termelő-besajtoló kutakon keresztül – a szerk.) Földtani adottságainak köszönhetően (mészkő tároló) ez a tároló hazánk legrugalmasabb földgáztároló létesítménye. 1695-1780 méteres tengerszint alatti mélységben történik a földgáz tárolása.

Ahogy azt korábban is megírtuk a Vabeko Kft. valamennyi hazai tároló munkálataiban érintett, 2011 óta végzi ezek karbantartását, fejlesztési munkálatait. A magyar vállalatnak minden tárolóban van állandó személyzete, ugyanakkor szükség esetén, vagyis nagyobb volumenű kivitelezési tevékenységek esetén a központi állományukból vezényelnek munkaerőt, illetve eszközöket a helyszínre.

Mi történik akkor, ha erősen csökkent tárolói nyomás mellett további kitermelés válik szükségessé?

A most szóban forgó munkák előzményeként az MFGT a zsanai tárolóban egy belső tanulmányt készített egy olyan helyzet vizsgálatára, amely során a kitárolás végén  lecsökkent tároló nyomás mellett további kitermelésre lenne szükség, például gázellátási krízis esetén. Amennyiben szükségessé válik a kitárolás folytatása alacsony tároló nyomás esetén is, ennek teljesíthetősége szempontjából a következő lépéseket vizsgálta meg az MFGT:

  • Meddig csökkenhet a tároló nyomása, addig, hogy „saját lábán” távozzon a földgáz az FGSZ rendszere felé?
  • Meddig és milyen feltételekkel lehet a tárolót üzemeltetni, ha az FGSZ Földgázszállító Zrt. partnerként csökkenti a Zsana-Városföld vezetéken a 0-ponti nyomást a Városföldi kompresszorok indításával?
  • A meglévő NEA kompresszorok milyen üzemmódok és paraméterek mentén tudnak segíteni a kitárolásban, és milyen feltételek mentén tartható fenn ez az üzemállapot?

Három helyen kellett csőszakaszokat átkötéssel és szakaszoló szerelvénnyel ellátni

A vizsgálat egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy a meglévő Siemens kompresszorok minimális szállítókapacitása (kitárolási üzemmódban) is túlságosan magas az alacsony töltöttségű tároló esetén elérhető kútkapacitásokhoz képest.

Ennek eredményeképpen az a döntés született, hogy a fent leírt helyzetben a meglévő NEA dugattyús kompresszorokkal hajtanák végre a kitárolási nyomásfokozási feladatokat. Ennek érdekében a technológián három különböző helyen kellett hosszabb-rövidebb csőszakaszokat átkötéssel összekapcsolni, illetve szakaszoló szerelvénnyel ellátni.

Tapasztalt szakemberek munkájára volt szükség

A fenti döntésnek megfelelően a Vabeko Kft. kivitelezésében megtörtént a NEA kompresszorok csatlakozó vezetékeinek átkötése a kitárolási üzemmód biztosításához. Ennek során a lapunknak eljuttatott beszámoló külön kihívásként jelölte meg a a DN 800 PN73 szívó fejcsőre történő nyomás alatti fúrás kivitelezését, amelyet üzemelés közben kellett elvégezni. „Ez azt jelenti, hogy a földgáztároló kitárolási üzemmenete folyamatosan biztosított volt, miközben a két részből álló nyeregidomot tapasztalt hegesztő kollégáink felhegesztették a nyomás alatt álló, üzemelő vezetékre” – olvasható a beszámolóban.

Hozzátették, a kétrészes idomra egy karima került fel, melyre egy T.D. Williamson típusú fúróberendezést helyeztek fel. „A berendezés megfelelő méretű koronafúró segítségével gond nélkül átfúrta az alapcsövet. Ennek köszönhetően a gázellátás zavartalanságának biztosítása mellett történt meg az egyik legfontosabb művelet elvégzése” – hangsúlyozták.

Hasonlóan jelentős feladat volt a 610×45 mm méretű függőleges szakaszban lévő csővezeték elvágása és a szerelvénnyel ellátott összekötő szakasz felhegesztése. „A legnagyobb kihívást a vágási művelet, valamint a nagy falvastagságú csőidomok felhegesztése jelentette” – zárták a beszámolót.


2023.11.03. | Aktuális

Szolgáltatásaink


Tervezés

A kiviteli terveket elkészítjük, és lefolytatjuk az engedélyeztetési eljárást

Bővebben

Kivitelezés

Munkáinkat ISO minősítés betartásával és diagnosztikai ellenőrzéssel végezzük

Bővebben

Karbantartás

Vezetékeket és kiszolgáló berendezéseket, állomásokat szervizelünk, hibát elhárítunk

Bővebben

Anyagvizsgálat

Bányahatósági engedéllyel roncsolásmentes anyagvizsgálatot végzünk

Bővebben