Gőzerővel zajlik Nyíregyháza ipari parkjának bővítése
Gőzerővel zajlik Nyíregyháza ipari parkjának bővítése

Sajtóbejáráson tekinthették meg a régió médiamunkatársai a Nyíregyházi Déli Ipari Park fejlesztésének jelenlegi állapotát. Ahogy arról lapunk korábban beszámolt: az első ütemben egyrészt földmunkákat, másrészról pedig út- és közműépítési feladatokat végeznek el. Az előbbire a nyíregyházi Nyír-Wetland Kft., utóbbira pedig a Mészáros és Mészáros Zrt. és a szintén nyíregyházi „KE-VÍZ 21″ Zrt. konzorciuma szerződött. A bővítésében a Vabeko Kft. is részt vesz. A most megvalósuló ütem terveit a Főmterv Zrt. és az „A” Studió 90 Kft. késztette el.  

Sunwoda, Boysen, W-Scope, MCE – ezek a multinacionális cégek már biztosan otthonra leltek a Nyíregyházi Ipari Parkban, melynek fejlesztésére a magyar kormány 192 milliárd forint támogatást irányozott elő – számol be a szon.hu. A támogatási összegből 152 milliárd forint a nyíregyházi önkormányzatot illeti, hiszen ők koordinálják az ipari park fejlesztését, a fennmaradó 40 milliárd forintból pedig a különböző közműszolgáltató cégek építik ki az üzemek, kiszolgáló létesítmények működéséhez szükséges infrastruktúrát. A nyíregyházi önkormányzat által szervezett sajtóbejárás három állomásból állt: a Boysen már most épülő üzeme mellett kezdődött, és az OPUS TITÁSZ tervezett alállomásánál ért véget – a közbenső megálló pedig az a terület volt, ahol a közeljövőben megépülhet egy lehajtó az M3-as autópályáról.

A fotó 2024 februárjában készült

Dr. Kovács Ferenc a déli ipari park bejárása előtt hangsúlyozta, a déli ipari parkban folyamatosan dolgoznak a szakemberek, a munkagépek, a Boysen az idén őszre pedig már a próbagyártást tervezi. Az elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészek gyártásával foglalkozó üzem várhatóan négyszáz új munkahelyet hoz majd létre Nyíregyházán.

Kovács Ferenc beszélt a fejlesztések részleteiről is. Eszerint

-kétszer egysávosra bővül a Nagykállói út nyíregyházi szakasza,

-kiépítik az ipari park belső úthálózatát, közvilágítással látják el, ezek mellett

-elkészülnek a belső víz- és közműhálózatok is, amelyek naponta 5 ezer köbméter víz-, illetve 2 ezer köbméter szennyvízigényt képesek kiszolgálni.

-Megépül 14 kilométer közút,

-10 kilométer kerékpárút,

-10,5 kilométer vízvezeték és

-11,4 kilométer szennyvízvezeték.

-A közvilágítást 16,5 kilométeren építik ki, és 182 kamerát is kihelyeznek.

Utóbbival kapcsolatban Nyíregyháza polgármestere megjegyezte: míg 2010-ben egyetlen egy térfigyelő kamera sem tartozott a városhoz, mára csak a déli ipari parkban működik majd 182 darab.

Befektetésösztönzési stratégia

A nyíregyházi önkormányzat közgyűlése egyhangúlag elfogadta a város befektetésösztönzési stratégiáját, melyben célként szerepelt a kiajánlható ipari területek fejlesztése – hangzott el a bejárást megelőző délutáni sajtótájékoztatón.

– Az M3-as autópálya egy itteni csomópontjának majdani megépülése az ide települő cégek számára rendkívüli örömhír, ebben nagyon sok munkája volt az önkormányzatnak – fogalmazott a város polgármestere. Podlovics Roland alpolgármester hozzátette, az önkormányzat a fejlesztés során kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a környezetvédelmi és a fenntarthatósági elvárásoknak megfeleljen. Ennek érdekében 2022 májusában elkészült egy Előzetes Vizsgálati Dokumentáció, illetve (423 hektáron) egy talaj- és vízszennyezettséggel kapcsolatos állapotfelmérés is. Az ipari park további ütemeinek tervezésének része a monitor rendszer felállítása is.


2024.04.04. | Aktuális

Szolgáltatásaink


Tervezés

A kiviteli terveket elkészítjük, és lefolytatjuk az engedélyeztetési eljárást

Bővebben

Kivitelezés

Munkáinkat ISO minősítés betartásával és diagnosztikai ellenőrzéssel végezzük

Bővebben

Karbantartás

Vezetékeket és kiszolgáló berendezéseket, állomásokat szervizelünk, hibát elhárítunk

Bővebben

Anyagvizsgálat

Bányahatósági engedéllyel roncsolásmentes anyagvizsgálatot végzünk

Bővebben