Így valósul meg a gázellátása a nyíregyházi ipari park új területeinek
Így valósul meg a gázellátása a nyíregyházi ipari park új területeinek

Fontos munkálatokat kivitelez a nyíregyházi déli ipari park bővítési projektjében a Vabeko Kft. Ahogy azt korábbi cikkünkben is jeleztük, a jelenlegi 123 hektáros ipari park több száz hektárral bővül: a magyar gázipar meghatározó cége az ehhez szükséges közművesítésben működik közre.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A lapunkhoz eljuttatott információk szerint a most zajló kivitelezés során az alábbi munkaelemek valósulnak meg:

  • 6,5 kilométernyi DN300/16 baros acélvezeték, amely Nyíregyháza, 2. sz. gázátadó állomása és a Déli Ipari Park tervezett nyomásszabályzó állomása között épül ki;
  • valamint 3 kilométernyi DN300-as 8 baros PE vezeték rendszer jön létre az ipari park területén belül;
  • illetve egy nyomásszabályozó állomást (16 bar/8 bar) is megépítenek.

Debrecenben hasonló projektben érintettek

A munkákat segíti, hogy ehhez hasonló projekteket a Vabeko nem egyszer kivitelezett a múltban, mind a Földgázszállító Zrt. nagynyomású rendszerein, mind a belső szolgáltató rendszereken. „Jelenleg is folyamatban van a debreceni déli ipari park gázellátásának megvalósítása, amely 11 kilométernyi 8 baros és 4 kilométernyi 6 baros vezeték építését, valamint egy nyomásszabályozó állomás építését is tartalmazza” – ismertették.

Hangsúlyozták, tapasztalataik és referenciáink alapján nem jelent különösebb kihívást a projekt, sem a volumene, sem a műszaki tartalma miatt.

„A nehézségeket inkább az időzítés jelenti, az idei extrém csapadékos ősz után a talajviszonyok okoznak nehézségeket. A nagy mennyiségű csapadék sártengerré változtatja az építési területet.”

A rendkívüli körülmények ellenére első osztályú vezeték jön létre

Mint kifejtették, nemcsak a hegesztés, varratszigetelés, csőkihordás műveleteit zavarja a csapadékos időjárás, hanem már a területre történő kijutás is roppant nehézségekbe ütközik egyes helyeken. „Szélsőséges esetekben szinte heroikus küzdelem zajlik az elemekkel, ami nemcsak a munka ütemét lassítja, hanem komoly műszaki kockázatot is magában foglal. Természetesen a körülmények ellenére ugyan lassabb ütemben, de az egyéb intézkedések, nagyobb erőforrás ráfordítás eredményeként egy első osztályú, a szabványoknak mindenben megfelelő vezeték fog elkészülni” – húzták alá a beszámolóban.

Egy további kihívást jelent a megfelelés az engedélyeztetési követelményeknek. „Több lépcsőben történik a szükséges építési engedélyek kiadása, és ez kényszerű párhuzamossághoz vezet. Vannak ugyanis olyan területek, ahol már folyik a kivitelezési fázis, ugyanakkor több helyen még engedélyre várunk. Ez nem teszi lehetővé, hogy a munkát az optimális sorrendben és ütemezessel tudjuk végezni, így logisztikailag több feladatot ró ránk, és több erőforrást is igényel.”


2024.01.02. | Aktuális

Szolgáltatásaink


Tervezés

A kiviteli terveket elkészítjük, és lefolytatjuk az engedélyeztetési eljárást

Bővebben

Kivitelezés

Munkáinkat ISO minősítés betartásával és diagnosztikai ellenőrzéssel végezzük

Bővebben

Karbantartás

Vezetékeket és kiszolgáló berendezéseket, állomásokat szervizelünk, hibát elhárítunk

Bővebben

Anyagvizsgálat

Bányahatósági engedéllyel roncsolásmentes anyagvizsgálatot végzünk

Bővebben