Ismét a nagymúltú magyar cég végezheti el hazai földgáztárolók felszín feletti karbantartását
Ismét a nagymúltú magyar cég végezheti el hazai földgáztárolók felszín feletti karbantartását

Három évre szóló megbízással, továbbra is a földgáz ipari létesítmények engedélyezésével, tervezésével, karbantartásával is foglalkozó VABEKO Kft. végezheti el a Magyar Földgáztároló Zártkörűen Működő Részvénytársaság megbízásából a hajdúszoboszlói, a kardoskúti, a zsanai és a pusztaedericsi gáztárolók felszín feletti karbantartási munkáit – derült ki az Európai Unió Közbeszerzési Értesítőjéből (TED).

Az állandó szakember gárda mellett van mobilizálható állomány is a cégnek

A Magyar Földgáztároló Zrt. négy létesítménye összesen 4,43 milliárd m3 folyamatosan rendelkezésre álló mobilgáz tárolói kapacitást biztosít. A létesítmények közül a zsanai a legnagyobb közel 2,2 milliárdos kapacitásával. A VABEKO valamennyi magyarországi gáztároló munkálatainak részese, 2011 óta a cég végezheti el ezek karbantartási és fejlesztési feladatait is.

A kft. állandó személyzettel van jelen a négy településen, de szükség esetén – felújítás, fejlesztés stb. – valamennyi helyre átcsoportosítják a központi állományból a szükséges számú szakembert és eszközt.

Fotó: magyarepitok.hu / Dernovics Tamás (Illusztráció, a fotón a pusztadericsi gáztároló karbantartási munkálatai láthatóak.)

Tizenhárom éve biztosítják a gáztárolók működését

A TED-en megjelent hirdetmény szerint a földgázipari létesítményekkel kapcsolatos szakmai szolgálatatásokra specializálódott 1990-ben alapított cég feladata lesz többek között a földgáztárolók felszín feletti technológiai rendszereinek karbantartása és az ehhez szükséges eszközök, alkatrészek beszerzése.

A VABEKO szakemberei jelentős tapasztalattal rendelkeznek a karbantartások terén, a cég alapítása óta végzi ezt a tevékenységet. 1997-től a közelmúltig 200 km hosszan a kft. munkatársai oldották meg az ADRIA kőolajvezeték karbantartásával kapcsolatos feladatokat.

Tizenhárom évvel ezelőtt sikeresen pályázott a cég a Magyar Földgáztároló Zrt. által üzemeltett kereskedelmi gáztározók felszíni létesítményei karbantartási munkáira. 2015-ben a VABEKO megbízást kapott az Algyő-Szöreg – stratégiai földgáztároló felszíni létesítményeinek javítási feladatainak elvégzésére is.

A cégnek kell karbantartania a gáztárolók környezetét is

A cég ismét megnyerte három évre a négy gáztároló felszín feletti karbantartását. A VABEKO biztosíthatja ezenkívül a négy telephelyen a műszerekhez kapcsolódó napi és speciális szolgáltatásokat, karbantartások, javításokat.

A keretmegállapodás rögzíti a tenderen nyertes cég elvégzendő feladatai között: a telephelyeken a technológiai célú villamos berendezések üzemeltetését, karbantartási feladatainak ellátásán kívül, a felügyelet biztosítását is. Továbbá a gáztárolók telephelyén lévő utak, épületek felújítását, karbantartását is a cégnek kell elvégeznie. A hároméves megbízás becsült értéke 9 milliárd forint.


2024.03.06. | Aktuális

Szolgáltatásaink


Tervezés

A kiviteli terveket elkészítjük, és lefolytatjuk az engedélyeztetési eljárást

Bővebben

Kivitelezés

Munkáinkat ISO minősítés betartásával és diagnosztikai ellenőrzéssel végezzük

Bővebben

Karbantartás

Vezetékeket és kiszolgáló berendezéseket, állomásokat szervizelünk, hibát elhárítunk

Bővebben

Anyagvizsgálat

Bányahatósági engedéllyel roncsolásmentes anyagvizsgálatot végzünk

Bővebben