Kulcsfontosságú munkákat mutatunk be az ország stratégiai kőolajtárolójában
Kulcsfontosságú munkákat mutatunk be az ország stratégiai kőolajtárolójában

A javítási munkák utolsó fázisánál tart a VABEKO Kft. a HEXUM Tartálypark Zrt. százhalombattai stratégiai kőolajtárolóban. Előbbi cég a hazai gázipar meghatározó szereplőjeként az országszerte található 6 darab, egyenként 80 ezer köbméteres tároló közül az egyikben nagyrevíziós munkákat végez, valamint a revízió során feltárt hibák javítását kivitelezi.

A HEXUM két telephelyen végzi a kőolaj és három telephelyen a kőolajtermékek tárolását

A most zajló projekt hátterét a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) tevékenysége adja, amely felelős hazánkban a behozott kőolaj és kőolajtermékek, illetve földgáz biztonsági készletezéséért. Az MSZKSZ által meghatározott stratégiai irányokat az MSZKSZ által megalapított HEXUM Holding Zrt. valósítja meg. A Holdingon belül a HEXUM Tartálypark Zrt. elsődleges feladata, hogy biztosítsa a biztonsági szénhidrogén (kőolaj és kőolaj termék) készletek tárolását, illetve a szénhidrogén – elsősorban kőolaj és  kőolaj-termékek laborvizsgálatát és tanúsítását. A HEXUM Holding Zrt. a közvetlen és közvetett tulajdonában álló társaságokkal alkotja a HEXUM Csoportot.

A HEXUM HOLDING Zrt. tagjaként a HEXUM Tartálypark Zrt. Magyarország stratégiai (biztonsági) kőolaj, illetve kőolajtermékek tárolásával és kiszolgálásával foglalkozik öt telephelyen: Celldömölk, Pétfürdő, Vámosgyörk, Százhalombatta, illetve Tiszaújváros területén benzin, gázolaj, valamint kőolaj tárolása valósul meg. Celldömölkön, Pétfürdőn és Vámosgyörkön a vállalat maga üzemelteti a telephelyet, míg Százhalombatta és Tiszaújváros esetében az üzemeltetést külső szolgáltatóként a MOL Nyrt. végzi.

A társaság honlapjáról az is kiderült, hogy a HEXUM Tartálypark Zrt. különös figyelmet fordít a termékek tárolásának, a tároló telepeknek, a telepeken dolgozók és a környezetében élők biztonságára. Ennek érdekében az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a telephelyek biztonsági szintjét, minden esetben élen járt a technológiai újítások terén.

Nemcsak feltárja, ki is javítja a hibákat a VABEKO

Lapunk a HEXUM Tartálypark Zrt.-nek a MOL területén található kőolaj tároló tartályai munkáiról a VABEKO Kft.-től értesült. A magyar cég szakembere, Vittmann Gergely elmondta, a százhalombattai telephelyen a 90-es évek végén épült, álló hengeres tartályokban stratégiai kőolajat készleteznek. „A kőolaj a telephelyre csővezetéken érkezik, ezután a 70,5 méter átmérőjű és 22,5 méter magasságú tartályokban tárolják le” – árulta el. „A kőolaj kiszállítása szintén csővezetéken történik.”

Szavaiból kiderült, a veszélyes folyadékok tárolótartályaira vonatkozó hatályos rendeletek, valamint az illetékes hatóság döntése értelmében a tartályokon időszakos ellenőrző vizsgálatot kell végezni meghatározott ciklusonként. A VABEKO Kft. feladata a tartály ezen „nagyrevíziós” munkáinak elvégzése, valamint a revízió során feltárt hibák javításának elvégzése:

 • a tartály zárt technológiás-, és finom tisztítása;
 • a külső és belső bevonatrendszer ellenőrzése és javítása;
 • a fenéklemez, a tartálypalást, a védőgyűrű és az úszótető, valamint a hegesztési varratok roncsolásmentes vizsgálta és javítása;
 • alkalmazott vizsgálati eljárások: szemrevételezés, folyadékbehatolásos repedéskereső-vizsgálat, mágneses repedéskereső-vizsgálat, radiográfiai vizsgálat, ultrahangos vizsgálatok, örvényáramos vizsgálat, vákuumtartási vizsgálat;
 • az úszótető zárszerkezet vizsgálata, felújítása;
 • a csapadékvíz elvezető rendszer vizsgálata, felújítása;
 • a technológiai csőrendszer, szerelvények, keverők és hőcserélők vizsgálata, javítása, felújítása, illetve cseréje;
 • az aktív korrózióvédelmi rendszer vizsgálata, felújítása
 • a tűzvédelmi rendszer elemeinek vizsgálata, felújítása, cseréje;
 • nyomáspróbák elvégzése;
 • villamos és villámvédelmi felülvizsgálatok, javítások;
 • műszeres- irányítástechnikai, valamint hírközlési és vagyonvédelmi felülvizsgálatok, javítások.

Rugalmas alkalmazkodás is kellett a feszes ütemterv tartásához

Vittmann Gergely a munkálatok jelen állásáról is beszámolt. Eszerint a tartály tisztítását követően befejeződtek a vizsgálatok, és az ezek alapján meghatározott javítási munkák utolsó fázisa zajlik jelenleg. „Folyamatban van a szerelvények visszaépítése, a csővezetékrendszerek készre szerelése” – ismertette. „Hátra vannak még az aktív és passzív korrózióvédelmi feladatok, a tartály zárása és nyomáspróbája, és az ezt követő készre szerelési, befejezési feladatok.”

Zárásként elmondta, a megrendelő részéről határozott elvárás volt egy feszített ütemterv tartása. „Ez kizárólag a folyamatok megfelelő szervezésével, állandó ellenőrzésével és gyors beavatkozással, a körülményekhez való rugalmas alkalmazkodással tartható” – hangsúlyozta.

„Kiemelendő a HEXUM Tartálypark Zrt. munkatársainak partneri hozzáállása a felmerülő problémák megoldása során. A határidők tartásához hozzájárul a bevont alvállalkozók proaktív közreműködése is, kiegészítve szakembereink erőfeszítéseit.”


2023.08.31. | Aktuális

Szolgáltatásaink


Tervezés

A kiviteli terveket elkészítjük, és lefolytatjuk az engedélyeztetési eljárást

Bővebben

Kivitelezés

Munkáinkat ISO minősítés betartásával és diagnosztikai ellenőrzéssel végezzük

Bővebben

Karbantartás

Vezetékeket és kiszolgáló berendezéseket, állomásokat szervizelünk, hibát elhárítunk

Bővebben

Anyagvizsgálat

Bányahatósági engedéllyel roncsolásmentes anyagvizsgálatot végzünk

Bővebben