Új csarnok építésével lépett előre a Ganz-hagyományokat tovább éltető magyar cég
Új csarnok építésével lépett előre a Ganz-hagyományokat tovább éltető magyar cég

Európai uniós támogatással, mintegy 450 millió forintból új gyártó- és szerelőcsarnokot és alapanyagraktárt épített a Ganzair Kompresszortechnika Kft. Kiskunhalason – közölte a cég stratégiai és marketingigazgatója az MTI-vel.

Kopasz Fabiola elmondta az 1377 négyzetméteres gyáregység a vállalat negyedik üzemeként jött létre. A csarnokot kötött pályás, 30 tonna teherbírású daruval és mobil árumozgatási lehetőséggel szerelték fel. A projektre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) plusz pályázatán 314,3 millió forint támogatást nyertek el.

Képessé váltak a növekvő számú megrendelések teljesítésére

A csarnokban gázkompresszorokat és hidrogéntermelő egységeket építenek majd össze. A kiskunhalasi gyártóbázison mintegy 100 fővel gázkompresszorok, energetikai berendezések felépítése valósul meg elsősorban magyarországi, szerbiai és romániai energetikai projektekhez. A támogatásból telepítettek egy 50 kilowatt teljesítményű napelemes rendszert is.

Hangsúlyozta: a fejlesztésekkel a céget képessé tették a növekvő számú megrendelések teljesítésére, a korábbinál komplexebb gépek gyártására, közös együttműködésre nemzetközi nagyvállalatokkal. A kapacitásbővítés technológiai fejlesztéssel is jár, amely révén bővül a termékskálájuk. A cég tervei közt szerepel többek közt zöld hidrogéntechnológiai berendezések szériagyártása is.

A Ganzair szállította és építette be a technológiát az Akvamarin projektbe

A magyar tulajdonú vállalkozás a nagy múltú Ganz gyárak műszaki hagyományainak egyik folytatójaként az egyedüli hazai gyártó, egyben rendszerintegrátor gáz-, ipari levegő és járműkompresszorok, továbbá áramfejlesztők területén. A hazai kompresszortechnikai piac szereplőjeként meghatározó szerepet tölt be a villamosenergia- és a földgázszektor integrációjában.

Kopasz Fabiola a cég legutóbbi sikeres üzletei közül kiemelte,

az Akvamarin Projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszert és hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesített a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál, amelyet tavaly májusban adtak át. A zöld hidrogén projekthez a technológiát a Ganzair szállította és építette rendszerbe.

A napelemek által termelt energia így válik tárolhatóvá

A fenti fejlesztésről lapunk is beszámolt: a Magyarország első hidrogénelőállító üzemét létrehozó projektben a hidrogén termelő és bekeverő rendszer csőkapcsolatait és építészeti munkáit a Vabeko Kft. kivitelezte. Az üzemben egy elektrolizáló – vízbontó – egység segítségével, villamos áramot használva a vezetékes vizet hidrogénre és oxigénre bontják, a hidrogént nyomásnövelés után tárolják.

A projekt haszna, hogy a villamosenergia-rendszerben a megújuló energiaforrások (napelemek) által keletkező fölösleges áramot nagy mennyiségben, akár több száz megawatt teljesítményben, hidrogén formájában hosszú távon, akár hónapokig tárolni tudják, és azt igény szerint akár újra villamos energia formájában adják vissza.

A napenergiából előállított áramot használják a víz hidrogénre és oxigénre bontására

A mostani beszédében a Ganzair igazgatója hangsúlyozta, az energiafüggetlenség és dekarbonizációs célok elérése miatt rövid- és középtávon szükség lesz karbonszegény hidrogénre, amelyet PEM elektrolizálóval lehet előállítani úgy, hogy a napenergiából (zölden) előállított villamos áramot használják a víz hidrogénre és oxigénre bontására. A Ganzair a PEM (Proton exchange membrane) típusú elektrolizálópiacra gyártóként készül belépni 1 megawattos szegmensben.   

A nyilvánosan elérhető cégadatok alapján a Ganzair Kompresszortechnika Kft. árbevétele 2022-ben több mint 5,1 milliárd forintra nőtt az előző évi közel 4,5 milliárd forintól, a bevétel mintegy 15 százaléka exportból származott. Adózott eredménye 403 millió forintról 526 millió forintra emelkedett. Az igazgató tájékoztatása szerint az árbevételük 2023-ban 6 milliárd forint körül alakult.


2024.03.04. | Aktuális

Szolgáltatásaink


Tervezés

A kiviteli terveket elkészítjük, és lefolytatjuk az engedélyeztetési eljárást

Bővebben

Kivitelezés

Munkáinkat ISO minősítés betartásával és diagnosztikai ellenőrzéssel végezzük

Bővebben

Karbantartás

Vezetékeket és kiszolgáló berendezéseket, állomásokat szervizelünk, hibát elhárítunk

Bővebben

Anyagvizsgálat

Bányahatósági engedéllyel roncsolásmentes anyagvizsgálatot végzünk

Bővebben