Így zajlik Magyarország kulcsfontosságú szénhidrogén-kútjainak karbantartása
Így zajlik Magyarország kulcsfontosságú szénhidrogén-kútjainak karbantartása

Hazánk számára stratégiai fontosságú, földgáz és kőolaj kitermelésére szolgáló kutakon végez rendszeresen munkákat a Vabeko Kft. A szén-hidrogén kitermelésre és visszasajtolására szolgáló kutak kiképzést, javítást, karbantartást, átképzést és felszámolást kapnak ezen projektek során – tudta meg lapunk a hazai gázipar meghatározó vállalatától.

Az ország egész területén található kutak munkáit jellemzően egész évben folyamatosan végzik.

A megbízóik a magyar olaj- és gázipar fontos szereplői: többek közt a Magyar Földgáztároló Zrt., a HEXUM Földgáz Zrt., a Linde Magyarország Kft., a TDE ITS Kft., a Folyópart Kft., valamint O&G D Centrál Kft.

Csak az előkészületek 27 kamionfordulót és 3-5 napot igényelnek

Az összegzésből kiderült, a Vabeko jellemzően 1000 és 3000 méter közötti mélységgel rendelkező kutak javítását, karbantartását végzi. Ennek során a legfontosabb szempont, hogy az szén-hidrogén biztonságos körülmények között legyen kitermelhető. „A munkánk által biztosítani kell, hogy a kútszerkezetben ne lépjenek fel szivárgások és ne kerüljön a kitermelt földgáz ellenőrizhetetlenül a környezetbe, ahol robbanást vagy jelentős környezetszennyezést is okozhat” – olvasható a közleményben.

Felhívták rá a figyelmet: a rendkívül speciális munkafolyamatok miatt már a munkálatok megkezdéséhez is megfelelő minőségű és előre meghatározott műszaki paraméterekkel bíró munkaterület szükséges. „Egy-egy új helyszínre való költözést általában 27 kamionfordulóval oldunk meg, és 3-5 napot vesz igénybe, persze távolságtól függően.”

Folyamatosak a kitörésvédelmi tanfolyamok a biztonság érdekében

Az egyik legkomolyabb kihívásra is kitérve elmondták, a szóban forgó szén-hidrogén kutakon változó nyomás mellet dolgoznak, amely a 0 bartól egészen 150-200 barig is kiterjedhet. „Elsődleges szempont, hogy ezeket a nyomásértékeket megfelelően ellensúlyozzuk, annak érdekében, hogy felszínen a munkálatokat biztonságosan el tudjuk végezni. Ennek érdekében dolgozóink folyamatos továbbképzéseken – úgynevezett kitörésvédelmi tanfolyamokon – vesznek részt.”

Hozzátették, a nyomás megfelelő kontrollját biztosító eszközök 350 baros nyomáshatárral rendelkeznek. „Ezen eszközöket folyamatosan bevizsgáljuk, annak érdekében, hogy a munkálatok biztonságban végezhetők legyenek” – hangsúlyozták.

További nagyon fontos szempontként emelték ki a biztonságos munkakörnyezet megteremtését, miután a munkálatok során gyakran több száz kilós eszközökkel végzik a munkát dolgozóik.

„A megfelelő munkavédelmi eszközök biztosítása mellett a folyamatos ellenőrzésekkel próbáljuk biztosítani a megfelelő körülményeket. Ezért minden kútmunkálat megkezdése előtt, érintésvédelmi és biztonságtechnikai ellenőrzést tartunk, valamint felülvizsgáljuk a nyomástartó edényeket annak érdekében, hogy megfeleljünk a vonatkozó jogszabályoknak.”

Így lehet ellensúlyozni a termelésre megnyitott rétegek nyomását

Kérdésre válaszolva az általános kútjavítás folyamatának részleteire is kitértek. Eszerint az első lépés mindig az úgynevezett kútmunkálati folyadék készítése: ekkor a kút rétegnyomása szerinti fajsúly folyadékot kevernek be víz és adalékanyagok felhasználásával. „Ez azért szükséges, mert a megfelelő fajsúlyú folyadék segítségével ellensúlyozható a föld mélyén található, termelésre megnyitott rétegek nyomása” – derült ki a beszámolóból.

Miután a kútmunkálati folyadékot beszivattyúzták a lyukba, megkezdődhet a lyukban lévő szerelvény kiépítése, esteleg kimentése – ennek során egyesével telepítik a kb. 9-10 méter hosszúságú csöveket. Ezt követően fúrórúd segítségével kitakarítják a lyukat, amelyet többek között kútmunkálati folyadékkal is átöblítenek, így sor kerülhet az új termelőcsövek beépítésére és a végleges kútszerkezet kialakítására.

Közösen oldják meg a felmerülő problémákat

A föld mélyéből a földgáz vagy kőolaj több, egymástól elkülönülő rétegből jöhet a felszínre, ám kitermelésük során gyakran előfordul, hogy nem egyszerre emelik ki e rétegekből a szén-hidrogént, hanem elválasztva, egymást követően. Ez teszi szükségessé a rétegek perforálással történő elválasztását és külön-külön történő megnyitását. Ekkor a beépített termelőcsövet perforátor puska segítségével kilyukasztják, így lehetővé teszik a szén-hidrogén termelőcsőbe jutását.

A munkálatok utolsó fázisában a végleges szerelvény beépítése és az elvégzett nyomáspróbák után felhelyezik a felszínen is látható tolózárakból álló elzáró szerkezetet, az úgynevezett „karácsonyfát,” amelynek segítségével lehetséges a kút felszínen való nyitása és zárása.

Zárásként azt emelték ki, hogy a fent leírt munkák során az elmúlt tíz évben sikerült olyan munkakapcsolatot kialakítaniuk a megrendelőkkel, mely biztosítja a folyamatos és biztonságos munkavégzést. „Az egyes kútmunkálatok során felmerülő problémákat közösen oldjuk meg, és mindig a megoldásra törekvő, egymást kisegítő szemlélet érvényesül.”


2023.09.27. | Aktuális

Szolgáltatásaink


Tervezés

A kiviteli terveket elkészítjük, és lefolytatjuk az engedélyeztetési eljárást

Bővebben

Kivitelezés

Munkáinkat ISO minősítés betartásával és diagnosztikai ellenőrzéssel végezzük

Bővebben

Karbantartás

Vezetékeket és kiszolgáló berendezéseket, állomásokat szervizelünk, hibát elhárítunk

Bővebben

Anyagvizsgálat

Bányahatósági engedéllyel roncsolásmentes anyagvizsgálatot végzünk

Bővebben