Új területeken tör előre a magyar földgáz-infrastruktúra fejlesztés zászlóshajója
Új területeken tör előre a magyar földgáz-infrastruktúra fejlesztés zászlóshajója

A földgázprojektek mellett egyre jelentősebb szerepet kapnak a klasszikus közművek (ivóvíz, szennyvíz, villamosenergia) területén elvégzett projektek a VABEKO Kft. portfoliójában – értesült lapunk a több mint három évtizedes múlttal bíró szénhidrogén- és építőipari vállalattól.

A minőség és a gyorsaság kezdettől fogva alapérték volt

A közlemény részletesen bemutatja a jelenleg 137 főt foglalkoztató, 2021-ben 26,17 milliárdos árbevétellel záró társaság mérföldköveit is. A siófoki székhellyel bíró céget 1990-ben elsősorban térségi földgáz ipari létesítmények tervezésére, engedélyeztetésére alapították. Rövidesen bővítették a profilt, kivitelezési és karbantartási munkákat is vállalva.

A folytatásban a magyar tulajdonban levő VABEKO Kft. sikerrel nyert teret

  • a különféle teljesítményű új gázátadó állomások,
  • állomási rekonstrukciók,
  • és nyomásszabályzó állomások tervezésében és kivitelezésében.

Ebben az időszakban többek közt a MOL Nyrt. és a Földgázszállító Zrt. beruházásait kivitelezte a társaság. A beszámoló külön hangsúlyozta a vállalat erényeként a jó minőségű és határidőre történő teljesítést.

Fontos gáztározók karbantartását végzik immár évek óta

A további profilbővítés eredményeként 2011-ben ért el a cég egy újabb mérföldkőhöz, amikor az E-ON Zrt. üzemeltetésében lévő kereskedelmi gáztározók felszíni létesítményeinek karbantartási munkáira kiírt pályázaton bizonyult nyertesnek. Ezeket a munkákat azóta is a társaság végzi.

Újabb jelentős eredmény volt, amikor az MMBF Zrt. 2015-ben kiírt pályázaton elnyerték az algyői Szöreg-1 biztonsági földgáztároló felszíni létesítményeinek a karbantartási munkáit. Ez szintén a mai napig a VABEKO Kft. feladatát képezi.

Jelentős nemzetközi projektekben is kulcsszerepben a VABEKO

A vállalati összegzés a legfőbb referenciákra is kitért. Eszerint a VABEKO Kft. valósította meg többek közt a Tatabányai, a Mátrai és a Gönyűi Hőerőmű gázellátását, emellett a Dunai Hőerőmű részére egy 170 em3/h kapacitású gázátadó állomást is épített.

Ugyanakkor kiemelt beruházásként szintén a társaság referenciáit gazdagítja a Horvát Tranzit földgázvezeték, illetve a Szlovák Tranzit földgázvezeték esetében szakaszoló és nemzetközi mérőállomás építése, valamint a Román Tranzit gázvezetéken a csanádpalotai nemzetközi mérőállomás építése.

Szintén a vállalat referenciái közé tartozik a Szerb-Magyar interkonnektor projektben való részvétel, amelynek köszönhetően 2021 októbere óta Szerbiából is érkezhet földgáz Magyarországra. Ebben a fejlesztésben a kiskundorozsmai nemzetközi mérőállomás generálkivitelezését oldotta meg a VABEKO Kft.

Fontos alapérték a teljesítmény megbecsülése

A vállalat profiljába a tervezés és a kivitelezés mellett az anyagvizsgálat is beletartozik: a laboratóriumuk fő tevékenysége fémes alapanyagok, hegesztett szerkezetek, acélszerkezetek, nyomástartó edények, berendezések, kazánok, ipari (technológiai) csővezetékek, tartályok helyszíni vizsgálata, állapotellenőrzése és varratvizsgálata.

A vállalat legfőbb értékeit összegezve az alábbiakat jelölték meg:

  • pontos, magas színvonalú szakmai munka;
  • motivált, sikeréhes munkavállalók, teljesítményük elismerése, megbecsülése által;
  • a magas szintű szakmai problémamegoldó készség és bátorság az új kihívások tekintetében.

Immár a megújuló erőforrások és az újrahasznosítás is a fókuszban

A beszámoló külön kitér arra a stratégiai elemre, miszerint a cég a gáziparban betöltött évtizedes meghatározó szerepre építve a diverzifikált működésre törekszik. „Az elmúlt időszakban szállítóvezeték kiváltások és a gáztározókhoz kapcsolódó technológiai szerelés és karbantartás mellé jelentős súllyal jelentkeztek az földgázelosztó vezetékek kivitelezései” – áll az összegzésben. Emellett szintén jelentőssé váltak az olajkitermeléssel foglalkozó – a 2019-ben elkezdett baranyai kőolajkitermelésben érintett – TDE Kft. mint megrendelő számára végzett kőolaj – és gázvezeték építések.

Mindezeken túl a portfólióban a földgáz mellett a vállalati stratégiában egyre jelentősebb szerepet kapnak a klasszikus közműveket fejlesztő (vezetékes víz, szennyvíz, csapadékvíz, villamosenergia) projektek, ezek száma és értéke egyre növekedik a tervek szerint.

A jövőben ugyanakkor a naperőmű park tervezések és kivitelezések súlyát is szeretnék tovább növelni a vállalati portfolióban, akárcsak a közreműködést a hulladékfeldolgozó- és hasznosító üzemek megvalósításban.

A Budapest-Belgrád vasúti fejlesztésben is szerepet kaptak

A 2022-es évet értékelve azt írják, az orosz-ukrán háború, a drasztikus energia- és beszerzési áremelkedések, valamint az alapanyag és alkatrész szállítási nehézségek ellenére is számos eredményt könyvelhettek el:

  • a Magyar Földgáztároló Zrt.-vel újabb hosszútávú szerződéseket sikerült megkötniük, ami hozzájárul a vállalt stabil működéséhez;
  • szerepet kaptak a Magyar Földgáztároló Zrt. Akvamarin nevű innovatív pilot projektjében, amely az első lépést jelenti hazánkban a hidrogén technológia széleskörű elterjedéséhez; 
  • sikerrel vettek részt a Debreceni Déli Iparipark közműfejlesztési és közműkiváltási munkáinak kivitelezésében, ahol ugyanakkor az elosztó hálózati fejlesztésre vonatkozó szerződésük is van;
  • továbbá alvállalkozói szerződést kötöttek a Budapest-Belgrád vasúti projekthez kapcsolódó gáz és termékvezetékek kiváltására és karbantartásra.

A 2023-as évre vonatkozóan azt emeli ki a VABEKO Kft. összefoglalója, hogy a jelenlegi piaci viszonyok között jelentős hangsúlyt kap az idei szerződött állományuk kiváló minőségű és határidőben történő teljesítése. „Emellett jelentősen erősíteni kívánjuk a gáziparon kívüli egyéb közműépítés területén a márkaismertségünket a potenciális megrendelőink körében” – zárul az összegzés.


2023.03.01. | Aktuális

Szolgáltatásaink


Tervezés

A kiviteli terveket elkészítjük, és lefolytatjuk az engedélyeztetési eljárást

Bővebben

Kivitelezés

Munkáinkat ISO minősítés betartásával és diagnosztikai ellenőrzéssel végezzük

Bővebben

Karbantartás

Vezetékeket és kiszolgáló berendezéseket, állomásokat szervizelünk, hibát elhárítunk

Bővebben

Anyagvizsgálat

Bányahatósági engedéllyel roncsolásmentes anyagvizsgálatot végzünk

Bővebben